Bolha

KÉRJEN AJÁNLATOT

A BOLHÁRÓL ÁLTALÁBAN

Mérete 2-4 mm, a hímek a kisebbek. Testük oldalirányban lapított a test-tájak össze vannak olvadva. Szúró-szívó szájszervük van mellyel pazarlóan szívja a vért. A vérszívás környékén apró vércseppek lehetnek. Hátsó és a középső lábuk ugró láb melyet tolólábnak is nevezünk és tulajdonsága, hogy testméretének többszörösére tud ugrani velük.
Teljes átalakulással fejlődik. A nőstény élete során, ami 1-2 év, 4-500 db petét rak, azokat elszórja a földre. A petéből kb. 10 nap múlva kikelő hernyószerű lárva a padlón található szerves anyagokból (emberi haj, állati szőr, bőrdarabok) táplálkozik. A lárva állapotnak 3 stádiuma van, melynek utolsó állapota a bábállapot, 30-45 napig fejlődik, de ez télen akár 6 hónapig is eltarthat. Bábból az imágó hanghatására (pl. lépés zaja) kell ki.
Az imágó vérszívás után a gazdát elhagyja, és sötét helyen bújik meg. Kedvező számára a szobahőmérséklet és a 70-80 % páratartalom. Kerüli a fényt. Táplálék nélkül akár 3 hónapig is elél.

Elsősorban passzív úton terjed olyan módon, hogy felkapaszkodik az áldozat ruhájára, kültakarójára, aki magával viszi.

Hogyan lehetséges, hogy bolhával fertőzött a környezetünk?

A bolhák előfordulhatnak udvaron, kerti szerszámos bódéban, bent a házban, a pincében, a padláson, mindenhol ahol melegvérű állatok megfordulnak. Igaz, hogy jobban kedvelik a kutyákat, macskákat, patkányokat, egereket, de ha egyik sincs terítéken akkor az ember is megfelelő számukra. Leggyakrabban közülük a macskabolhával találkozhatunk, de lehet kutyabolha, macskabolha, vagy patkánybolha, esetleg emberbolha… nevüket azután kapták ahol először felfedezték őket

A jó hír viszont az, hogy a bolhák ellen használatos kezelések minden bolhatípussal szemben hatásosak.

A legfontosabb, hogy ha olyan háziállatain vannak, amik a házban és az udvaron egyaránt töltenek időt, akkor figyelnünk kell rá, hogy a háziállat testfelületét, az udvart és a lakást egyaránt kezelés alá vonjuk. Elengedhetetlen, hogy gondot fordítsunk a peték elpusztítására. A bolhairtás 80%-ban peteirtás.

Az irtás célja a bolhamentesség biztosítása.

> Legfontosabb mozzanat a takarítás, a lárvák táplálékának megvonása. (magas hőmérsékleten mosás, vasalás, forró vizes felmosás stb.
> A lárvák ellen permetezéssel is védekezhetünk.
> A kifejlett bolhát irthatjuk porozásos módszerrel, permetezéssel, felületkezelő aeroszol palackkal.

 


 

KÉRJEN AJÁNLATOT